Dagen då mamma lärde sig skriva ”e-post”

Nummer fem i serien 10 fördomar mot sociala medier: det är så svårt!

Vi sitter framför datorn, jag skype3och min mamma. Vi har laddat upp med varsin extra large kaffemugg, med papper och med pennor i många olika färger. Jag förklarar. Jag ritar. Och jag visar. Jag ser framför mig alla pratstunder med barnbarnen som bor 400 km långt borta. Jag tänker på hur skärmen fylls av ungarnas grimaser, av färggranna teckningar och jag hör hur deras bubblande skratt ekar i högtalarna. Jag SKA lära mamma ringa skype.

Det är jag övertygad om. Åtminstone tills jag hör henne gå ut i köket och berätta för pappa att nu kan hon det där, nu kan hon skriva e-post!

Så tro mig, jag har förståelse för om du tycker det känns svårt. Jag förstår att man kanske måste ta väggarna till hjälp för att få kursorn till rätt ställe, att profilbilden kan hamna på tvären och att det där du trodde dig googla plötsligt blev din statusuppdatering. Jag förstår att det inte är så enkelt att komma ihåg skillnaden mellan e-post och skype och allt det där andra. Ibland glömmer vi som får syssla mera med det här (för att inte tala om de som vuxit upp med verktygen) att alla inte klickar till vardags.

Men man kommer långt med lite tålamod blandat med nyfikenhet. Eller redan med att logga in och klicka sig fram. Är du församlingsanställd men saknar en tålmodig dotter att dricka extra large kaffe med så kan du t.ex. gå på kurs. Eller varför inte be församlingens ungdomar om hjälp? Ordna en kväll där unga får lära de äldre i församlingen hur man skypar med barnbarnen, lyssnar den blomstertid på youtube eller läser Andetag-bloggen.

Jag har hört en klok kyrkoherde säga, att han inte riktigt förstår sig på allt det där som hans kolleger jobbar med i sociala medier men att det minsta han kan göra är att inte vara ett hinder för att arbetet ska gå vidare. För när man själv inte förstår kan det vara lockande att säga att det bara är trams och tidsslöseri. Om vi inte förstår och inte har nyfikenhet att lära oss så kan vi väl åtminstone uppmuntra andras nyfikenhet!