Finns det RL (=real life) på webben?

Nummer två i serien 10 fördomar mot sociala medier: Det finns inte verkligt liv på webben!

Orden bubblar ur dem. Och inte bara orden, de kan prata med hela kroppen. Armarna viftar iver, fötterna stampar ilska och ansiktet formar sig till förvåning eller skratt. Inuti sig har också hon allt det där. Och hon skulle så gärna ta del. Men hon hinner sällan få muntur. Händerna svettas och orden grötar ihop sig. Efteråt hör hon den misslyckade meningen på repeat i sitt huvud. Hon ångrar att hon öppnat munnen. Varför har hon inte lärt sig att hon inte kan prata i grupp? Hemma sätter hon sig vid datorn och ögnar igenom diskussionstrådarna. Kommenterar. Ifrågasätter. Gillar. Tankarna och åsikterna hon bär på blir bokstäver på skärmen. Hur lätt som helst.

Någon borde väl berätta för henne att det inte finns verkligt liv på webben?

Hon gungar i sin stol och undrar vad de håller på med. Hon längtar. Om de bara fanns lite närmare… Plötsligt plingar det till i datorn och på skärmen ser hon två skrattande ansikten. Högtalarna skriker ”hej mormor” och snart får hon ta del av de nyaste grimaserna och populäraste leksakerna via Skype. Hon sitter där och lyssnar och skrattar och känner hur glädjetårarna vattnar kinderna. Tacksam för att hon ändå får vara en del av deras vardag.

Någon borde väl be mormor stänga av datorn och leva i verkligheten?

Hon drömmer om en stor latte med ett mjölkskumshjärta på. Om modetidningshögen på cafébordet och framförallt om de färggranna typerna runtomkring. Hon drömmer, samtidigt som hon skuffar vagn och kockar gröt. De små är självklart det bästa som hänt henne, men inte visste hon att det skulle behöva utesluta allt annat. Inte visste hon att de färggranna skulle tänka ”hon har ju ändå så fullt upp” och inte visste hon att de till stor del skulle ha rätt. Men när hon äntligen hör två små snarkningar, kokar hon sin latte och loggar in i vuxenvärlden. I ett diskussionsforum förvånas och skrattar och gråter hon med flera andra som blivit överraskade av vardagen. I bloggen får hon prata nyanser på läppstift och hon får göra det med vuxenröst. Och i väntan på att få skåla kaffe med de färggranna utbyter hon hur-mår-dun med dem i facebook.

Någon borde väl berätta åt henne att logga ut ur Facebook och logga in i vardagen. Det finns säkert några skjortor hon kunde stryka medan hon väntar på att de små vaknar?

Han kommer hem från skolan. Klickar på datorn och breder smörgåsen. Tv:n sätter han också på, det är mera hemtrevligt med lite ljud omkring. Joo han har fått höra att han inte borde tillbringa så mycket tid framför datorn. Att han borde gå ut och träffa människor i det verkliga livet. Men vem då och var ska han hitta dem? Han är så trött på att försöka. Han följer med en chatt. Han är inne där nästan varje kväll och njuter av att se rutan fyllas av text – att se liv!

Det är väl ändå tur att någon påpekat för honom att det inte finns verkligt liv på webben?

kaffe1

 

Kommentera gärna