Twitter, alkohol och blivande ärkebiskop. Bra kombo?

Att twittra ut en bild från hur man går ut och tar en öl efter jobbet är i de allra flesta världar inte särskilt kontroversiellt.
Men i den nordiska kyrkokulturen så är det sannerligen ingen självklarhet hur man kan och ska bete sig kring alkohol och sociala medier. För visst är det viktigt vilka signaler man sänder ut.
Jag har haft den här diskussionen i flera omgångar och nu senast i fredags med en mycket erfaren och kompetent präst som själv kan ta ett glas vin till maten men som inte skulle lägga ut en bild.

Grundtanken är att det är för många som skulle bli upprörda eftersom kyrkan så starkt uppfattas vara mot alkohol och att kanske facebook inte är platsen för att provocera eller starta diskussion.

Problemet är ju dock att åtminstone i den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland så finns det ingen entydig bild på hur man ska hantera alkoholfrågan. Ska vi visa upp kyrkan och kyrkliga anställda som absolutister i hänsyn till de som tycker att det ska vara så? Eller ska vi kanske med ett och annat instagrammat vinglas berätta hur det för många kyrkliga anställda inte är ett problem?
Har vi ett ansvar att slå hål på myten om kyrkan som en alkoholfri zon, att visa att även den som brukar alkohol är välkommen i kyrkan? Eller är den här frizonen istället något värdefullt som vi har tappat och som vi måste ta tillbaka? Det finns ju trots allt många människor som behöver och är tacksamma för alkoholfria zoner.

Det som fick mig att börja fundera på det här var en tweet från Sveriges blivande ärkebiskop Antje Jackelén som ganska tydligt visar hennes ståndpunkt i frågan.

Så vad tycker du?
Kan den som är kyrkligt anställd dela bilder på sitt eventuella drickande?

/Daniel

6 thoughts on “Twitter, alkohol och blivande ärkebiskop. Bra kombo?

• mars 30, 2014 at 8:10 f m
    Permalink

Jag dricker gärna öl men har absolut inget behov av att göra en tweet av det. Folkkyrka har vi. Jag tror mig vara ”som folk”.

• mars 30, 2014 at 8:15 f m
      Permalink

Men möter inte du också bilden av kyrkan som ett ställe där det inte är ok att dricka alkohol? Är det i så fall bra eller dåligt?
      När du säger att du inte har något behov av att göra en tweet av det, vad baserar du det på? På att du inte tycker att det är intressant för andra eller just på grund av att det är en problematisk fråga?

• mars 31, 2014 at 12:09 e m
    Permalink

Jag försöker tänka hur en sådan här tweet eller liknande känns för någon som upplevt alkoholism på nära håll, och då blir det lite sorgligt att också ”kyrkan” uppmuntrar en kultur som bevisligen är väldigt destruktiv för väldigt många. Frizonen ÄR värdefull. Samtidigt har jag själv många gånger instagrammat bilder där alkohol förekommer, ofta i en lättsam ton ”jei, semester!”. Svårt att ha absoluta åsikter här, konstigt svårt.

• april 7, 2014 at 8:10 f m
      Permalink

Jag håller med. Samtidigt möter jag också bilden från de ungdomar jag jobbar med att kyrka och alkohol inte hänger ihop, att det i princip är oförenligt. Det leder till att de känner behovet att skilja sitt kyrk-jag från sitt vardags-jag. I förlängningen tror jag det är till kyrkans nackdel.

Det hade varit en sak om kyrkan (som den var en gång i tiden) verkligen var en plats för skaror av omvända alkoholister. Men som det nu är så är vi varken hackade eller malda… =)

• mars 31, 2014 at 5:42 e m
    Permalink

Kul med en biskop som är lättillgänglig, men tycker nog att det känns lite ”folklighetsdesperat” att publicera bilden. Jag publicerar själv aldrig bilder på alkohol eftersom jag inte gillar resonemanget om alkohol som egen belöning vare sig det rör en veckas arbete eller för att det är helg eller ”för att jag är värd det”. Att dricka en öl gör jag gärna, men det är inget jag behöver twittra eller facebooka om. I övrigt så gillar jag Antje starkt!

• april 7, 2014 at 8:13 f m
      Permalink

Jag tycker också att det finns en risk att strategiskt alkoholpostande blir en imagefråga. Men samtidigt är det ju lika mycket ”image” ifall man aktivt väljer att inte dela med sig av sin vardag ifall den innehåller alkohol. Det blir lite falskt det med…