Låt oss presentera Kyrka online!

cropped-Skärmbild_2014-03-27_11_55.png

Välkommen till resursbanken och bloggen Kyrka online.

Under fyra år 2009-2012 år har Evl bedrivit projektet Andligt liv på webben, ett projekt för att öka församlingarnas medvetenhet och kompetens i att verka som kyrka i sociala medier.
En av grundtankarna var att människomöten är riktiga möten oavsett om de sker i ett fysiskt eller i ett digitalt rum samt att kyrkan har en uppgift att finnas där människorna faktiskt är.

Projektet är slutfört och ett stort arbete har gjorts som nu ska inlemmas, utvecklas och förvaltas i den vanliga verksamheten, både nationellt och lokalt. Det är utifrån den insikten som idén om Kyrka online kom.
Det är ett försök att samla den kompetens och de erfarenheter som formats och som redan finns och göra det tillgänglig för alla som vill verka som kyrka på nätet.

Kyrka online står på 5 pelare

1. Resursbank
    Vi försöker samla de vanligaste sociala medier tjänsterna och förklara dem på ett lätt sätt ur ett församlingsperspektiv
  2. Goda exempel
    Det sker en massa bra arbete inom sociala medier i församlingarna. Vi vill samla berättelser och exempel som kan inspirera  till att testa något nytt eller utveckla det som finns
  3. Strategiverktyg
    Vi tror att det är viktigt att man som församling sätter sig ner och funderar på hur och varför man vill använda sociala medier. På kyrka online finns verktyg för att skapa en enkel strategi för församlingens arbete online.
  4. Bloggen Kyrka online
    Sociala medier är ett verktyg i ständig förändring, det är också ett verktyg som väcker många etiska och principiella frågor. På bloggen vill vi försöka ge tips på nya verktyg, skapa diskussion och ge nya tankar kring vad det är att vara kyrka online.
  5. Facebooksupporten
    Som en del av Andligt liv på webben så utbildades ett gäng utbildare som åkte land och rike runt för att hjälpa församlingsanställda igång med sitt sociala medier arbete. De här utbildarna finns nu med som en supportgrupp på facebook och där kan du ställa dina frågor om hur saker och ting funkar. Hur sätter man upp en blogg? Hur startar man en facebooksida? Hur avslutar man sitt twitterkonto. Tanken är att om du ställer din fråga där så får du ett svar inom ett dygn. Men pröva oss gärna!

Välkommen hit. Hoppas att sajten blir till nytta för dig och för ditt sammanhang.

/Sociala medier teamet på  KCSA – Kyrkans Central för det svenska arbetet.