Vad gör vi med dem som inte ”hänger med”?

4967987029_e2306373b9_bSociala medier experten Emanuel Karlsten skriver i en krönika i Dagens nyheter om de digitala klyftorna. Om det faktum att 28 % av de svenska internetanvändarna inte finns på sociala medier och att över 10 % av befolkningen står helt utanför internet. Det handlar till stor del om de äldre som står utanför och det här är förstås något som vi som jobbar i kyrkan måste fundera på och brottas med.

För visst blir det ett problem när nästan allt måste göras på nätet om man inte förstår hur det funka. betala räkningar, beställa biljetter, få de senaste nyheterna. Då kan det säkert kännas som ett svek när också församlingen går över till digital kommunikation.

Men svaret ligger nog inte i att benhårt hålla sig kvar de traditionella kommunikationsmetoderna. Dels är de betydligt dyrare och dels är de inte i närheten av lika flexibla eller interaktiva. Det jag däremot efterlyser är fler internet, ipad och smartphone kurser i församlingarna. Det är en ny form av diakoni som på riktigt kan motverka isolation och ensamhet. Emanuel har helt rätt när han säger att det är dags att vi alla tar vårt ansvar i att inkludera de äldre i den digitala världen.

Tänk er scenariot att Astrid 86 sett fram emot dagträffen i församlingshemmet hela veckan, en av få möjligheter att få träffa sina vänner. Men så slog blixthalkan till och hon vågar inte ge sig ut på vägarna. Vad om hon då skulle kunna koka sin kopp kaffe hemma. koppla upp sig på skype och delta i träffen tryggt hemifrån? Vore inte det ganska fint?

One thought on “Vad gör vi med dem som inte ”hänger med”?

• oktober 28, 2014 at 8:36 e m

Du har så rätt Daniel!