Vad är sant på Facebook?

Det är väldigt lätt att dela bilder, nyheter och artiklar på facebook. Det som är snäppet svårare är att kolla om det man sprider är sant. Ibland är det sånt man önskar vore sant, ibland är det sånt som man egentligen önskar att det inte har hänt men ändå vill sprida för att det är så hemskt. Det handlar om allt från hälsoartiklar (vad finns egentligen i margarin?) till antimuslimsk propaganda. För oss som jobbar i kyrkan är detta superviktigt att tänka på. Även i kyrkokretsar är det ganska vanligt att det sprids såna här nyheter, ofta med goda intentioner. Det kan vara alltifrån att man hittat Noas ark till att man förbjudit förförande blickar i något fjärran muslimskt land. Vad man än tycker om sakfrågan så behöver vi kolla upp om det vi delar verkligen stämmer.

I Sverige har sajten Viralgranskaren fått Stora journalistpriset som årets förnyare helt enkelt genom att granska såna här virala (ung. populära på internet) artiklar och det är en bra resurs för dig som funderar på en artikels trovärdighet.
Tillexempel har de granskat tre såna saker som dykt upp i mitt flöde mer än en gång under de senaste månaderna:

saudiogon
Förbudet mot Förförande ögon

abortfalsk
Det aborterade fostret

fbfalskt

”Skydda dig från facebook”-statusen

Ingen av dessa delningar var sanna även om de alla hade något korn av verklighet i sig. men det visar bara hur otroligt viktigt det är att kolla upp vad det är man delar så att man inte helt enkelt sprider falsk information i misstag!
Bekanta er gärna med viralgranskaren och kolla alltid en extra gång innan ni delar nått som verkar för bra/för dåligt för att vara sant!

/Daniel Jakobsson