En känsla av att kunna göra något

Makerkulturen handlar om att ta tillvara positiv frustrationsenergi. Det är en kultur där skapandet och kreativitet är i fokus. Sami Oinonen, företagare och föreläsare förklarar vidare.

little bits
Barn leker med Little Bits, ”som lego, men med elektronik”. Ett fantastiskt verktyg att främja kreativitet och lyfta fram makerkultur. Foto: Simon Lampenius. 

– Makerkultur är en slags gör-det-själv kultur. Det handlar också om att använda saker på fel sätt, men på ett positivt sätt. Det är vanligt att virka med virknål och garn. Men om man istället för garn använder videoband från gamla VHS-kassetter, vad kan man skapa då?

Makerkulturen tar avstamp hantverks-, slöjd- och uppfinnartraditionen, men kombinerar med ny teknik inom elektronik, kodspråk, 3D-printning och så vidare. Ett makerspace (eller hackerspace) är en fysisk plats där människor träffas för att lära sig, dela med sig och jobba ihop eller enskilt på sina projekt.

Sami Oinonen ger ett annat exempel. Cruiserbräden är populära just nu. Ett alternativ är att man går till marketen och köper ett cruiserbräde för 40 euro. Ett annat är att man bygger det själv. Man gör en version som är helt anpassad till sig själv, målar en egen logo på brädet, man lär sig limteknik då fanerskivan ska limmas och böjas i hemmaförhållanden. Då brädet är klart kan man testa och åka på det. Och samtidigt börja utveckla följande version…

Platser där idéer sås, gror och växer

Steven Johnson har skrivit boken Where good ideas come from (Kolla ett TED-talk med honom via denna länk) och han slår hål på myten/bilden av idéer som snabbt dyker upp i människans hjärna, som om en lampa skulle tändas. Han menar att idéer tar tid att utvecklas, men främst det att idéer behöver stötas och blötas med andra personer som har liknande tankar. Då kan en innovation uppkomma. Johnson har hittat ett mönster för detta, och hänvisar till café- och tekulturen som uppkom i England under upplysningstiden. Människor möttes på café, debatterade, bytte tankar och idéer, och nya idéer föddes. Därmed menar Johnson, att vi behöver ”hunch cultvating spaces”, där halvfärdiga tankar får mötas och bli nya innovationer.

Det behövs alltså fysiska utrymmen där nya idéer kan skapas. Runt om i världen ordnas det mässor, Maker Fairs, där de största samlar tusentals människor kring sina makerintresset. I Esbo ordnas en Mini Maker Fair i 17-18 oktober. En grundtanke i makerkulturen är att man testar på nya koncept.

– I samband med städdagen öppnades ett sycafé (ompelukahvila), berättar Sami Oinonen.

Man kombinerar alltså ett färdigt koncept, café, med en ny verksamhet, en möjlighet att för några euro låna en symaskin för att lappa och reparera eller sy något nytt. Man skapar plattformar där nyfikna och ivriga personer kan mötas. Ett annat exempel som Oinonen för fram är ”Köket är ditt på torsdag”, en möjlighet för olika människor att mötas kring matlagning. Oinonen menar också att det finns redan en massa färdiga plattformar, och visar en karta över alla grundskolor i Helsingforsregionen.

– I princip alla dessa skolor finns det en handarbetssal och en slöjdsal för elevernas undervisning. Men vad om dessa utrymmen skulle vara öppna?

Osannolika människokombinationer

Ett annat element i makerkulturen är att föra ihop osannolika kombinationer av människor. Till exempel att äldre och yngre möts. Den äldre generationen har kanske fysiskt hantverk som ”sitter i kroppen” medan den yngre generationen har erfarenhet av användning av IT. Om dessa kombineras kan något nytt och intressant skapas.

Tillåtet att misslyckas

Att bli entusiastisk, att lära sig och att dela med sig är fundament i makerkulturen. En nyckel är också att misslyckas. Det är tillåtet och egentligen nödvändigt att misslyckas, för att man ska komma vidare med sina idéer och utvecklas. Då man skapar något själv får man en positiv känsla. En känsla av att man kan något. Kanske också en känsla av att man kommer närmare sig själv, och närmare den som skapat en själv?

————————–

Sami Oinonen föreläste på Somecamp, ett seminarium om webb och ungdomsarbete i maj 2015. En ny upplaga av Somecamp arrangeras 10-11.5.2016, kolla webbsidan för mer information.

Blogginlägget kommer att publiceras i tidningen Nyckeln 4/2015.

Kommentera gärna