Bli en del av lösningen

Foto: Sami Heiskanen

Foto: Sami Heiskanen

Plötsligt är jag på Zaatari i Jordanien, ett av världens största flyktingläger. En flicka visar mig runt. En tanke flyger genom hjärnan, är detta Saifs flicka, hans barn och fru är ju i Jordanien? Jag får se fotbollsplanen. Man måste spela snabbt, säger flickan, det är många i kö som vill spela. Jag får se skolan, jag tittar bakåt, längst in salen, och tillbaka mot ytterdörren. Barnen samlas kring mig på skolgården, de kommer från alla håll, hoppar, är ivriga, vad har han, vem är han? De är barn. Middagen hos flickan och hennes familj består av bröd som värms på en gaslåga.

Sedan är filmen med virtuell verklighet slut och jag tar av mig 3D glasögonen och är tillbaka på Slush i mässcentret i Helsingfors.

Vad kan ny teknik bidra med till livet i kyrkan? Hur kan vi kommunicera? Kan vi ta konfirmanderna med till Jesu tid, där de själva får själva se vad som händer vid Golgata? Kan vi i gudstjänsten leva in oss i evangelietextens budskap via samma teknik?

Slush är europas största evenemang för uppstartsföretag. Ivriga företagare söker samarbetspartners för att få finansiering för att ta sina idéer till nästa nivå. Stämningen präglas av kreativitet och let’s do it mentalitet. Det var intressant att se hur många företag som sysslar med Impact, dvs att man vill göra en skillnad. Man vill påverka världen till det bättre. Många verkar för att förbättra utbildningsmöjligheterna i Afrika med hjälp av ny teknik. Många vill minska koldioxidutsläpp och t.ex. skapa en smart stad där trafiken är effektiv.

Ett nytt och intressant initiativ är att föra samman tredje sektorns organisationer och uppstartsföretag under benämningen New-non profit. I samtalen jag deltog i funderade vi på marginaliserade ungdomar och ensamma äldre personer kunde hjälpas med ny teknik. Tillfället ordnades av bl.a. Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra, andelslaget Tradeka och Helsingfors diakonissanstalt. Tillfället avslutades med att belöna företaget Nappi Naapuri med Tradekas innovationspris på 60000 euro. Nappi Naapuri tar granngemenskapen till en virtuell nivå. Via tjänsten kan man t.ex. förena personer som behöver hjälp med att gå ut med hunden med personer som gärna vill gå ut på promenad med en hund.

”Be part of the solution” läste jag på en tweet under evenemanget. Tycker vi kunde satsa på det.

Kommentera gärna